Parasja van de week

De wekelijkse Parasja van de week door onze sjoelrabbijn Dovi Pinkovitch. Voor andere weken klik hier

Wajishlach

Emeritus-sjoelrabbijn Katz

"Sjalom en welkom''

Onze sjoel is misschien niet de grootste van Amsterdam, zijn taak echter is een van de grootste, belangrijkste en ver-reikende die een sjoel kan hebben. De omgeving van onze sjoel was ooit het bruisende centrum van Joods leven en bedrijvigheid in Amsterdam.


De synagoge in de Gerard Doustraat is nu de enig overgebleven sjoel met de Amsterdamse minhagim in het centrum van wat ooit “Mokum Alef” was. Wij geloven in wat Rav Samson Rafael Hirsch ooit zei: iedere sjoel is een deel van een heel gebouw, maar iedere sjoel heeft in zijn genen en in zijn ziel alles dat het hele gebouw omvat. Daarom zijn wij een trotse gemeente en zijn wij een toegewijde gemeente. Wij verwelkomen iedereen, wie hij of zij ook is, en waar hij of zij ook vandaan komt. Wij vinden het belangrijk om iedereen eerst een glimlach te geven, een Shabbat shalom en dan een zitplaats.

Rav katz (onze emeritus-sjoelrabbijn)

De taak om trots en tevreden het oude te bewaren betekent dat het heilig en gewijd is en dat het ook gerespecteerd moet worden. U bent van harte welkom om dat respect ook met ons te delen. In onze gemeente zult u ook chesed vinden, liefhebbende goedheid. Vertel ons alstublieft wat u nodig hebt en wij zullen onze uiterste best doen om aan uw wensen tegemoet te komen. U kunt deze sfeer van vriendelijkheid in sjoel proeven, maar ook tijdens de kiddoesj na de dienst, wanneer u iedereen kunt ontmoeten.


Tora is een deel van onze kehilla, het is er de hoeksteen van. Onderaan deze pagina is een link te vinden, waarmee u mij over ieder Joods onderwerp vragen kunt stellen. Of het nu over de halacha gaat, over iets dat met uw verblijf in onze stad te maken heeft, iets persoonlijks of een filosofisch aspect van ons geloof: ik ben er voor u. Iedere dienst in onze sjoel wordt opgeluisterd met een inspirerende dvar tora, we houden regelmatig sjioeriem, maar de halacha is ook iets waarin we ons dagelijks leven spiegelen.


Misschien wilt u mij persoonlijk ontmoeten... Stuurt u me alstublieft een bericht en we maken een afspraak. En in onze sjoel wordt beslist niemand gedreven door geldzucht of kavod. Er is één doel: er zijn voor Hashem en voor het Joodse volk. Dus kom, voegt u zich bij ons en zorg dat we verder groeien. En weet dat onze sjoel zich in de Gerard Doustraat op nummer 238 bevindt. 238 is de getalswaarde van het woord Rachel. Rachel zorgde voor de schapen. Wij zullen voor u zorgen!!!!"